Talks

Tijd voor toelichting en verdieping. Ontmoet de mensen achter de voorstellingen en verrijk je kijkervaring met exclusieve achtergrondinformatie.
Scroll naar beneden voor meer info.

Highlight

Kies voor één van onze highlights. Gegarandeerd een bijzondere ervaring!

Locatie

Operadagen Rotterdam gebruikt haar stad als podium én decor. Veel voorstellingen zijn op onalledaagse en onontdekte locaties in de stad: pleinen, woonkamers, kerken, een oude wasserij, winkels, bovenop de Bijenkorf en zelfs een fitnesscentrum.

Language no problem

Text isn't necessary for the correct perception of the performance. When there's text, it's English spoken or surtitled.

Rolstoeltoegankelijk

Deze voorstelling is rolstoeltoegankelijk.

Boventiteling aanwezig

Deze voorstelling is voorzien van boventiteling.

CONTEXT

Oproep: Verhalen gezocht over Quarantaine gebied voor unieke locatievoorstelling

Deel jouw familiegeschiedenis of persoonlijke herinneringen over dit bijzonder stukje Rotterdam

Het Quarantainestation Heijplaat is een van de best bewaarde geheimen van Rotterdam. Dit bijzondere schiereiland in de Nieuwe Maas met veel groen en historische gebouwen was oorspronkelijk bedoeld voor zeelui die tropische ziekten meebrachten. Uiteindelijk werd het gebied nooit in die functie gebruikt. Wel werden er vlak na de Tweede Wereldoorlog met tyfus besmette inwoners uit Spijkenisse e.o. geïsoleerd. Vanaf 1946 kuurden er ook tuberculosepatiënten uit de regio Rijnmond.

De komende maanden werken Operadagen Rotterdam en theatergezelschap OPERA2DAY aan een verrassende locatievoorstelling in en over het quarantainegebied. Centraal staan audio-opnamen met mooie en aangrijpende verhalen over eenzaamheid, afscheid, hoop en hereniging van mensen die er verbleven of werkten. Daarvoor zijn wij op zoek naar Rijnmonders die hun (familie)verhalen over de quarantaine-inrichting willen delen.

Wil jij jouw onvergetelijke verhaal, of dat van jouw familieleden, delen met de stad? Meld je dan nu aan, en vertel ons waar je het over wil hebben. Een aantal inzendingen krijgen een plek krijgen in de voorstelling (te zien tijdens het festival in mei 2021).

Hoe vertel ik mijn verhaal?
Dat kan door een mail te sturen naar info@operadagenrotterdam.nl (o.v.v. ‘Quarantainegebied’). Vermeld in de mail waar je het over wil hebben door je verhaal/geschiedenis heel kort samen te vatten. Vermeld in de mail ook je contactgegevens: naam, adres en telefoonnummer. Je kunt ook per brief reageren:

Operadagen Rotterdam
t.a.v. Tobias Kokkelmans
Postbus 752
3000 AT Rotterdam
Indienen kan t/m donderdag 17 december a.s.

Over de voorstelling
Danse Macabre wordt een ervaringsvoorstelling op het Quarantaine-terrein met verhalen en liederen over hoe de pest-pandemie in vroeger tijden door Europa en Azië woedde, met aangrijpende én hoopvolle muziek uit verschillende culturen. Een pandemie toont de ‘eenheid in verscheidenheid’. Het raakt ons allemaal en toont onze lotsverbondenheid. Dit is in alle tijden al zo ervaren.

Het idee van de Danse Macabare, de titel van de voorstelling, is precies daarop gebaseerd. De dood maakt zijn ronde door de wereld en nodigt iedereen, van koning tot bedelaar, uit voor zijn dans. Het relativeert alle sociale verschillen en geeft bovendien een grimlach in donkere tijden.

Danse Macabre wordt gemaakt door Operadagen Rotterdam en OPERA2DAY, samen met Rotterdamse muzikanten met verschillende culturele achtergronden. De voorstelling wordt corona-proof ontwikkeld met een publiek dat in kleine groepen over het terrein wandelt.

Terug naar overzicht